Trenutno ste na: Početna > Vijesti
1/29/2020 3:08 pm

Transnacionalna suradnja i modernizacija obrazovanja učitelja i nastavnika u europskoj perspektivi

Međunarodni simpozij

undefinedTransnacionalna suradnja i modernizacija obrazovanja učitelja i nastavnika u europskoj perspektivi


08. 03. 2013., 9.15-16.30

 

Sveučilište u Zagrebu, Centar za europsko obrazovanje

Učiteljski fakultet, Savska 77, 10000 Zagreb, soba 308

 

Obrazovanje učitelja i nastavnika u Europi nalazi se pred velikim izazovima uslijed europskih integracijskih procesa, internacionalizacije i globalizacije. To se prije svega odnosi na nužnost strukturnog usklađivanja nacionalnih sustava obrazovanja učitelja i nastavnika te na jačanje međunarodne i europske dimenzije studijskih programa. Time postaje važno zajedničko djelovanje i promišljanje o transnacionalnoj suradnji i umrežavanju u okviru modernizacije obrazovanja učitelja. 

Međunarodni Centar za europsko obrazovanje Sveučilišta u Zagrebu i Münsteru u okviru kojega  11 sveučilišta iz 7 zemalja već tri godine surađuje na projektu (TEMPUS IV) Modernising Teacher Education in a European Perspective (MOTED), priprema navedeni međunarodni simpozij kao završni događaj projekta MOTED.    

Prvi dio simpozija (9.00- 11.45) orijentiran je na obrazovnu politiku i odvija se u obliku podijske rasprave/panela s predstavnicima sveučilišta i ministrima obrazovanja iz Hrvatske, Srbije i Bosne i Herecegovine od kojih će svatko  ukratko iznijeti svoje stajalište o strategijama modernizacije obrazovanja učitelja i nastavnika u smjeru naglašenije europeizacije obrazovnih sadržaja i struktura. Tema podijske rasprave je Modernizacija obrazovanja učitelja i nastavnika – europske perspektive – transnacionalna suradnja.  Uvodno izlaganje u ovom dijelu simpozija održat će dr. h.c. Doris Pack, predsjednica Odbora za kulturu i obrazovanje Europskog parlamenta te predsjedništvo Centra za europsko obrazovanje. U 11.45 predviđena je konferencija za novinare sa svim sudionicima panela. 

Drugi dio simpozija (13.15 -16.30) znanstveno je orijentiran. Znanstvenice i znanstvenici Centra za europsko obrazovanje će u ovom dijelu simpozija svojim izlaganjima na temu Koncepti europskog obrazovanja – temelj modernizacije obrazovanja učitelja i nastavnika u europskoj perspektivi dati uvod u raspravu o različitim teoretskim konceptima za europeizaciju obrazovanja učitelja i nastavnika. Predviđena su tri tematska bloka: Europsko obrazovanje kao koncept, Jezici i europsko obrazovanje učitelja i nastavnika te Interkulturalno učenje i europsko obrazovanje učitelja i nastavnika. Cilj je formuliranje preporuka za europeizaciju obrazovanja učitelja i nastavnika. Uvodno u ovaj dio simpozija održat će voditelj projekta MOTED. 

Jezici simpozija su bosanski, hrvatski, srpski, njemački i engleski. Za vrijeme trajanja simpozija osigurano je simultano prevođenje.

Zainteresirani za sudjelovanje u radu simpozija se mogu rado prijaviti (molimo u prijavi navedite svoju titulu i ime istitucije s koje dolazite) u ured Centra za europsko obrazovanje u Zagrebu (zeljka.knezevic(at)ufzg.hr). Broj sudionika je ograničen. Sudjelovanje je besplatno.

24.02.2013 21:08