Trenutno ste na: Početna > Vijesti
1/19/2020 1:32 pm

Međunarodni simpozij

Transnacionalna suradnja i modernizacija obrazovanja

učitelja i nastavnika u europskoj perspektivi

 

8. 3. 2013.         9.15 h – 11.45 h i od 13.15 h – 16.30 h

Obrazovanje učitelja i nastavnika u Europi i dalje je usmjereno gotovo isključivo na nacionalne potrebe pojedinih zemalja. Iako je cilj Bolonjskog procesa bio jačanje europske dimenzije u visokom obrazovanju, ta dimenzija u obrazovanju učitelja i nastavnika velikim dijelom je izostala.

Stoga se 14 godina nakon potpisivanja Bolonjske deklaracije europeizacija učiteljskih i nastavničkih studija čini neizostavnom, ukoliko se želi ići u korak s gobalizacijom i internacionalizacijom. Učitelji i nastavnici obrazuju buduće stručnjake u području politike i gospodarstva. Škole su te koje znatno doprinose tome kako se ophodimo s ljudima koji misle i djeluju različito od nas. Stoga su škole institucije koje u tom smislu postavljaju osnove za uspjeh procesa europskih integracija.

U Centru za europsko obrazovanje, zajedničkoj instituciji Sveučilišta u Münsteru i Sveučilišta u Zagrebu, znanstvenici su se u okviru projekta TEMPUS IV „Modernizing Teacher Education in a European Perspective“ (MOTED) tri godine bavili pitanjem kako se europski obrazovni sadržaji mogu uvesti u obrazovanje učitelja i nastavnika te na koji se način može povećati mobilnost studenata učiteljskih i nastavničkih studija u Europi.

Nedovoljno razvijena europska dimenzija u obrazovanju učitelja i nastavnika europski je problem. Na to upućuju dokumentirana iskustva znanstvenika iz Njemačke, Austrije, Nizozemske, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije. Njihova izvješća pokazuju koliko je u svim europskim zemljama nužno prilagoditi obrazovanje učitelja i nastavnika europskim standardima ukoliko se želi ostvariti uspjeh bolonjskih ciljeva. 

Na simpoziju Transnacionalna suradnja i modernizacija obrazovanja učitelja i nastavnika u europskoj perspektivi nastavnici iz Zapadne i Jugoistočne Europe raspravljali su zajedno s ministrima obrazovanja i pomoćnicima ministara obrazovanja iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske, predsjednicom Odbora za kulturu i obrazovanje Europskog parlamenta, rektorom Sveučilišta u Zagrebu i prorektoricom Sveučilišta u Münsteru o tome u kojem se smjeru treba razvijati obrazovanje učitelja i nastavnika u sljedećih nekoliko godina.   

Na simpoziju su također predstavljena i izvješća o europskoj dimenziji u obrazovanju učitelja i nastavnika iz sedam zemalja kao i prve preporuke za europeizaciju učiteljskog i nastavničkog obrazovanja.

Međunarodni Centar za europsko obrazovanje Sveučilišta u Zagrebu i Münsteru u okviru kojega  11 sveučilišta iz 7 zemalja već tri godine surađuje na projektu (TEMPUS IV) Modernising Teacher Education in a European Perspective (MOTED), navedeni međunarodni simpozij organizirao je kao završni događaj projekta MOTED.    

Prvi dio simpozija (9.00- 11.45) bio je orijentiran na obrazovnu politiku i odvijao se u obliku podijske rasprave/panela s predstavnicima sveučilišta, ministrima obrazovanja i predstavnicima ministarstava iz Hrvatske, Srbije i Bosne i Herecegovine od kojih je svatko  ukratko iznio svoje stajalište o strategijama modernizacije obrazovanja učitelja i nastavnika u smjeru naglašenije europeizacije obrazovnih sadržaja i struktura. Tema podijske rasprave bila je Modernizacija obrazovanja učitelja i nastavnika – europske perspektive – transnacionalna suradnja.  Uvodno izlaganje u ovom dijelu simpozija održala je dr. h.c. Doris Pack, predsjednica Odbora za kulturu i obrazovanje Europskog parlamenta te predsjedništvo Centra za europsko obrazovanje.

Drugi dio simpozija (13.15 -16.30) bio je znanstveno orijentiran. Znanstvenice i znanstvenici Centra za europsko obrazovanje u ovom dijelu simpozija su svojim izlaganjima na temu Koncepti europskog obrazovanja – temelj modernizacije obrazovanja učitelja i nastavnika u europskoj perspektivi dali uvod u raspravu o različitim teoretskim konceptima za europeizaciju obrazovanja učitelja i nastavnika. Predviđena su bila tri tematska bloka: Europsko obrazovanje kao koncept, Jezici i europsko obrazovanje učitelja i nastavnika te Interkulturalno učenje i europsko obrazovanje učitelja i nastavnika. Cilj je bio formuliranje preporuka za europeizaciju obrazovanja učitelja i nastavnika. Uvodno izlaganje u ovaj dio simpozija održao je voditelj projekta MOTED.  

Zamjenski tekst

Dr. sc. Ante Žužul, predsjednik Uprave Školske knjige, pokrovitelj Centra za europsko obrazovanje

 

Prof. dr. sc. Ivan Prskalo, dekan Učiteljskog fakulteta u Zagrebu

Prof. dr. sc. Marianne Krüger-Potratz, Sveučilište u Münsteru

Prof. dr. sc. Ana Petravić, Sveučilište u Zagrebu

Prof. dr. sc. Jürgen Helmchen, Sveučilište u Münsteru

Prof. dr. sc. Sjaak Kroon, Sveučilište Tilburg

Prof. dr. sc. Vlatka Domović,Sveučilište u Zagrebu

Prof. dr. sc. Siegfried Gehrmann, Sveučilište u Zagrebu

Andrea Ikić-Böhm, mag., Veleposlanica Republike Austrije

Prof. dr. sc. Aleksa Bjeliš, rektor Sveučilišta u Zagrebu
Dr. sc. Marianne Ravenstein, prorektorica za nastavu i studente Sveučilišta u Münsteru

Dr. h.c. Doris Pack, Odbor za kulturu i obrazovanje Europskog parlamenta
Prof. dr. sc. Ružica Beljo-Lučić, pomoćnica ministra znanosti obrazovanja i sporta Republike Hrvatske
Dr. sc. Žarko Obradović, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije

Lamija Husić, pomoćnica ministra za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo
Zlatko Hadžiomerović, ministar prosvjete, znanosti, kulture i športa Hercegovačko-neretvanske županije, BiH

28.03.2013 16:54