Trenutno ste na: Arhiva
11/18/2019 9:27 am

Međunarodne studije školskih postignuća u obrazovnom savjetovanju

U četvrtak navečer, 7. 05. 2009. voditelj Instituta za istraživanje razvoja škola s Tehničkog sveučilišta Dortmund, prof.dr. Wilfried Bos, održao je izlaganje na temu „Što savjetnici u obrazovanju moraju znati o međunarodnim studijama školskih postignuća?“.

Profesor Bos, između ostaloga i voditelj studije IGLU, najprije je predstavio različite međunarodne studije školskih postignuća poput studije TIMMS, PISA, IGLU, te jednu od rijetkih (nacionalnih) dugoročnih studija KESS.

Na temelju podataka studije IGLU profesor Bos je govorio o usporedbi vještine čitanja europskih osnovnoškolaca – studije prema kojoj su njemački učenici postigli značajno bolje rezultate nego učenici drugih zemalja EU. Nasuprot tome, u studiji PISA, za koju su testirani 15-godišnji učenici srednjih škola, Njemačka je imala znatno lošije rezultate nego u osnovnoškolskoj studiji. Prema tim podacima „greška u sustavu“ u Njemačkoj mogla bi se nalaziti u višim razredima osnovne škole. Zaključeno je također da je u Njemačkoj izbor školovanja jako povezan s društveno-ekonomskim statusom roditelja. Važnu ulogu za uspjeh u učenju igra i ponašanje nastavnika kao i poticaj pružen učencima. Također je zanimljivo da to ne ovisi o količini školskih sati, već o njihovoj kvaliteti.

Studenti su s velikim zanimanjem pratili ovu tematiku te naknadno diskutirali ne bi li trebalo ispitivati i didaktičke sposobnosti nastavnika i njihovog obrazovanja te mogućnosti napredovanja koje se pružaju učenicima u različitim vrstama škola.

07.05.2009 14:04