Trenutno ste na: Arhiva
12/10/2019 4:44 pm

Strategije osiguranja i razvoja kvalitete na njemačkim sveučilištima

Prof. Dr. Franz Bosbach, prorektor za studij i nastavu na Sveučilištu Duisburg-Essen (UDE) održao je u ponedjeljak, 11.5. 2009., predavanje na temu „Kvaliteta na studiju i u nastavi – strategije Sveučilišta Duisburg-Essen.
S obzirom na nove zadatke u području sveučilišnog menadžmenta UDE se prema riječima profesora Bosbacha odlučio za model prorektora za nastavu s punim radnim vremenom. Davajući uvid u različite zadatake svoga odjela govorio je primjerice o administrativnim zaprekama u procesu akreditacije.

Posebno je zanimljivo bilo njegovo izlaganje o kvoti odustajanja, koja na UDE iznosi 60%. Preko polovice brucoša u potpunosti prekine studij ili promijeni studijski predmet. Imajući u vidu tu problematiku UDE je započeo projekt uvođenja profesorskog mentorstva na cijelom sveučilištu kako bi se time poboljšalo savjetovanje i praćenje studenata. S tim u vezi analizira se i tijek studiranja studenata koji prekidaju studij ili mijenjaju studijski smjer.

Studenti diplomskog studija u ponedjeljak prije podne upoznali su se s izabranim konceptima menadžmenta kvalitete u visokoškolskom obrazovnom sektoru i poslušali izvješće iz prakse koje je slijedilo nakon predavanja. U razgovoru s profesorom Bosbachom studenti su sudjelovali i vlastitim iskustvima sa studija.

19.05.2009 22:49