Trenutno ste na: Sveučilišta partneri > Bosna i Hercegovina > Mostar
11/18/2019 1:07 am

Sveučilište u Mostaru

Mostar i Hrecegovina imaju tradiciju visokoga školstva koja je započela krajem 19. stoljeća osnivanjem Franjevačkog teološkog studija, a koja se nastavila 1950. godine osnivanjem Više pedagoške škole. Nakon dugogodišnje suradnje sa Sveučilištem u Sarajevu na fakultetskoj razini, Mostar 1977. godine prerasta u neovisni sveučilišni centar.

Današnje Sveučilište u Mostaru s oko 1000 nastavnika i suradnika proizašlo je iz spomenutog razvoja. Sveučilište se sastoji od 9 fakulteta i Visoke škole za umjetnost na kojima studira otprilike 16000 studenata. Međusveučilišnom suradnjom Sveučilište u Mostaru je umreženo sa sveučilištima u Hrvatskoj, Sloveniji i Crnoj Gori te surađuje s brojnim zapadnoeuropskim sveučilištima na međunarodnim projektima (TEMPUS, IPA, FP7) i međunarodnim mrežama (CEEPUS, ERASMUS MUNDUS i dr.). Sveučilište u Mostaru je jedino sveučilište u Bosni i Hercegovini na hrvatskom jeziku.

Kontakt: http://www.sve-mo.ba/  

Fakultet prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti

Fakultet prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti postoji od 2005./06. godine. Do tada je bio dio Pedagoškog fakulteta. Fakultet se sastoji od 12 studijskih grupa (Fizika, Informatika, Kemija, Matematika, Pedagogija, Predškolski odgoj, Razredna nastava, Biologija, Znanost o okolišu, Fizička kultura, Zemljopis, Glazbena umjetnost) i nudi mogućnost 22 kombinacije. Gotovo cjelokupno obrazovanje kadrova za predškolsko, osnovnoškolsko i srednjoškolsko obrazovanje, kao i obrazovanje pedagoga, u djelatnosti je Fakulteta. Na Fakultetu trenutno radi 250 nastavnika i suradnika a provođenje bolonjskog procesa započelo je 2005./06. Fakultet surađuje s brojnim inozemnim institucijama, osobito s hrvatskih i bosanskohercegovačkih sveučilišta.

Kontakt: http://www.fpmoz.ba/

Članovi TEMPUS IV radne skupine su:

undefinedDoc. dr. sc. Tončo Marušić
undefinedProf.dr.sc. Mario Vasilj
undefinedSlavica Pavlović, Mr.sc.
undefinedSanja Tipurić-Spužević 
undefinedAnita Lukenda
undefinedIvan Dragičević