Trenutno ste na: Arhiva
11/22/2019 3:48 pm

Međunarodni simpozij „Modernising Teacher Education in a European Perspective“

U okviru projekta TEMPUS IV „Modernising Teacher Education in a European Perspective“ – MOTED u petak 14. listopada 2011. godine u Rektoratu Univerziteta u Sarajevu, održan je istoimeni međunarodni simpozij o modernizaciji obrazovanja učitelja i  nastavnika u europskoj perspektivi. Sudionici simpozija bili su sveučilišni profesori i političari iz Zapadne i Jugoistočne Europe. Simpozij je organizirao i koordinirao Centar za europsko obrazovanje.  

Pozdravne riječi prilikom otvaranja Simpozija uputili su prof. dr. sc. Faiza Muštović, predsjednica Organizacijskog odbora, Sveučilište u Sarajevu, gospođa Natalia Dianiskova, voditeljica Odjela za socijalni razvoj, civilno društvo i prekograničnu suradnju Delegacije Europske Unije u Bosni i Hercegovini, prof. dr. sc. Faruk Čaklovica, rektor Sveučilišta u Sarajevu, gospodin Damir Mašić, ministar obrazovanja i nauke Federacije Bosne i Hercegovine, gospođa Esma Hadžagić, pomoćnica ministra civilnih poslova Bosne i Hercegovine, Sektor za obrazovanje, te prof. dr. sc. Siegfried Gehrmann, Rukovoditelj Centra za europsko obrazovanje, Sveučilište u Zagrebu.

Uvodno izlaganje na simpoziju održala je dr. h. c. Doris Pack, predsjedavateljica Odbora za kulturu i obrazovanje Europskog parlamenta. Gospođa Pack naglasila je da se sva sveučilišta u regiji bore sa istim problemima i da su na putu u Europsku Uniju nužne dodatne reforme u području obrazovanja. Prije svega bi sistemi obrazovanja učitelja i nastavnika kao i njihovog stručnog usavršavanja trebali razviti novi, poboljšani profil. Nakon ovog slijedila su izlaganja obrazovnih političara, ministarskih dužnosnika i jednog predstavnika gospodarstva o modernizaciji i reformi obrazovanja učitelja i nastavnika iz perspektive Jugoistočne Europe i Njemačke:  dr. sc. Emir Suljagić, ministar obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo, Bosna i Hercegovina; dr. sc. Žarko Obradović, ministar obrazovanja i nauke Republike Srbije; prof. dr. sc. Dijana Vican, državna tajnica u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa Republike Hrvatske; gospodin Edwin Stiller iz  Ministarstva školstva i daljnjeg obrazovanja Savezne pokrajine Sjeverna Rajna – Vestfalija, Njemačka te predstavnik gospodarstva dr. sc. Ante Žužul, direktor Izdavačke kuće Školska knjiga, Zagreb.

Svi govornici su u svojim izlaganjima istaknuli da se obrazovanje učitelja i nastavnika u Europi nalazi pred velikim izazovima uslijed europskih integracijskih procesa, internacionalizacije i globalizacije. To se, prije svega, odnosi na nužnost strukturnog usklađivanja nacionalnih sistema obrazovanja učitelja i nastavnika, te na jačanje međunarodne i europske dimenzije studijskih programa. 

U drugom dijelu simpozija predstavljeni su prvi rezultati  TEMPUS IV projekta o europskoj dimenziji u obrazovanju učitelja i nastavnika u Austriji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Nizozemskoj, Njemačkoj, Sloveniji i Srbiji. Uvodno izlaganje na ovu temu imao je voditelj TEMPUS IV projekta, prof. dr. sc. Jürgen Helmchen sa Sveučilišta u Münsteru. Prof. dr. sc. Jürgen Helmchen dao je pregled problema i perspektiva europski orijentiranog obrazovanja učitelja i nastavnika temeljen na analizi nacionalnih i regionalnih studija iz 7 zemalja nastalih u okviru projekta. Ostali članovi konzorcija projekta predstavili su ključna područja europski orijentiranog obrazovanja učitelja i nastavnika iz nacionalnih i regionalnih studija: Jezici i strani jezici (prof. dr. sc. Sjaak Kroon, Sveučilište u Tilburgu i prof. dr. sc. Ana Petravić, Sveučilište u Zagrebu) Interkulturalno učenje (prof. dr. sc. Marianne Krüger Potratz, Rukovoditeljica Centra za europsko obrazovanje, Sveučilište u Münsteru i prof. dr. sc. Faiza Muštović, Sveučilište u Sarajevu). Novi mediji (prof. dr. dr. h.c. Vladimir Šimović, dekan Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i doc. dr. sc. Ilijana Čutura, Sveučilište u Kragujevcu), Odgojne znanosti (prof. dr. sc. Vlatka Domović, Sveučilište u Zagrebu i prof. dr. sc. Mojca Peček-Čuk, Sveučilište u Ljubljani), Gospodarstvo i obrazovanje učitelja i nastavnika (dr. sc. Kornelia Tischler, Sveučilište Alpe-Adria u Klagenfurtu). Ovaj dio simpozija završio je iznošenjem prvih razmišljanja o mogućnostima harmonizacije obrazovanja učitelja i nastavnika u zemljama članicama TEMPUS IV projekta te o poticanju mobilnosti studenata učiteljskih i nastavničkih studija (prof. dr. sc. Siegfried Gehrmann, Rukovoditelj Centra za europsko obrazovanje, Sveučilište u Zagrebu).

Treći dio simpozija bio je posvećen složenoj problematici vezanoj uz mobilnost i priznavanje studijskih postignuća u području obrazovanja učitelja i nastavnika u Europi. Na ovu temu izlaganja su imali predstavnici Ureda za međunarodnu suradnju Sveučilišta u Zagrebu (Ida Ogulinac) i Sveučilišta u Münsteru (dr. sc. Anke Kohl) te predstavnici akreditacijskih agencija iz Njemačke (Dorit Gerkens, ACQUIN), Bosne i Hercegovine (Sanela Pašić-Delahmetović, Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH) i Slovenije (dr. sc. Mojca Novak, Nacionalna agencija Republike Slovenije za kakovost v visokem šolstvu). Kratak uvod u ovu temu dala je dr. h.c. Doris Pack govoreći o problemima u području mobilnosti studenata iz perspektive Europskog Parlamenta.

Posljednji dio međunarodnog simpozija bio je posvećen daljnjem obrazovanju i stručnom usavršavanju ravnatelja u Jugoistočnoj Europi. Kao donositelji odluka, ravnatelji igraju ključnu ulogu u usmjeravanju škola prema europskim standardima. Govornici u ovom dijelu simpozija istaknuli su potrebu da se daljnje obrazovanje ravnatelja i njihovo stručno usavršavanje u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Srbiji usmjeri ka europskoj praksi te su ukazali na manjkavosti i probleme u daljnjem obrazovanju i stručnom usavršavanju ravnatelja u regiji.  Prijedlog Centra za europsko obrazovanje da pokrene regionalni projekt u svrhu razvijanja kurikuluma za daljnje obrazovanje i stručno usavršavanje ravnatelja u Jugoistočnoj Europi pod radnim naslovom „Upravljanje školama u europskoj perspektivi“, pozdravljen je od strane svih govornika koji su imali izlaganja u ovom dijelu simpozija: prof. dr. sc. Wolfgang Böttcher, Sveučilište u Münsteru; Sanja Urek, Agencija za odgoj i obrazovanje Republike Hrvatske; prof. dr. sc. Dijana Vican, državna tajnica u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa Republike Hrvatske; prof. dr. sc. Violeta Jovanović, Sveučilište u Kragujevcu (u ime gospodina Radivoja Mitrovića, državnog tajnika u Ministarstvu prosvete i nauke Republike Srbije) te prof. dr. sc. Fatima Lačević, Sveučilište u Sarajevu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

02.11.2011 22:30