Trenutno ste na: Sveučilišta partneri > Turska > Ankara
1/22/2020 2:24 pm

Sveučilište Ankara

Sveučilište u Ankari državno je sveučilište službeno osnovano 1946. godine u glavnom gradu kao prva visokoškolska institucija u Republici Turskoj. Danas Sveučilište nudi visokokvalitetno obrazovanje i izobrazbu u gotovo 40 stručnih, 114 prvostupničkih i 110 magistarskih studijskih programa iz temeljnih i primijenjenih znanosti na području agronomije, stomatologije, medicine, farmacije, prirodnih znanosti, veterine, društvenih i komunikacijskih znanosti, teologije, odgojnih znanosti, prava, književnosti i političkih znanosti.

Trenutno je na Sveučilištu u Ankari zaposleno 3720 visokokvalificiranih znanstvenika, od toga 978 redovnih profesora, 325 izvanrednih profesora i 393 docenata. Akademske godine 2006./2007. bilo je upisano 44906 studenata. Sveučilište u Ankari za mnoga je druga turska sveučilišta svojevrsno „matično sveučilište“ budući da  više od 2800 diplomanata i diplomantica Sveučilišta u Ankari danas radi u nastavi i istraživanju na različitim sveučilištima u Turskoj.

Kontakt: http://www.ankara.edu.tr

ISTRAŽIVAČKI CENTAR EUROPSKE UNIJE

Istraživački centar Europske Unije (ATAUM) Sveučilišta u Ankari osnovan je 1987. godine kao prva obrazovna institucija (istraživački centar) s ciljem poticanja i razvijanja  trajnih veza Turske s Europskom unijom. Stoga ATAUM organizira certificirane programe o osnovama i specijalnim pitanjima vezanima uz EU kao što su, primjerice, pitanja socijalne politike Europske unije, zajedničke agrarne politike, pitanja zakonodavstva Europske Unije. Pored toga, Centar organizira forume, simpozije i druge aktivnosti s ciljem praćenja najnovijih tendencija u Europskoj uniji i veza između Turske i Europske Unije. Samostalno ili u suradnji s drugim sveučilištima, odnosno institucijama provodi istraživanja i projekte te objavljuje knjige i časopise o Europskoj Uniji. ATAUM surađuje i s različitim fakultetima Sveučilišta u Ankari, pa tako i s Fakultetom odgojnih znanosti u okviru ovog projekta TEMPUS.

Kontakt: www.ataum.ankara.edu.tr

Doc. Dr. Çağri Erhan