Trenutno ste na: O Centru > Lokacija
1/18/2020 12:42 am

U središtu Zagreba

Sa svojim «mitteleuropskim» i mediteranskim šarmom glavni grad Hrvatske dinamičan je grad bogat tradicijom: s jedne strane gotovo tisućljetna  povijest grada s katedralom, baroknim palačama i srednjevjekovnom jezgrom Gornjeg grada (Kaptol i Gradec) i Donjim gradom s arhitekturom 19. stoljeća i prijelaza u 20. stoljeće – s druge pak strane brojni ulični kafići, tržnice, parkovi, kavane u bečkoj tradiciji, mlada kulturna scena, gastronomija inspirirana Mediteranom i vreva na plažama  Jarunskog jezera.

Foto: Fotogalerija ZAGREB

Zagreb

Zagreb je grad koji se može upoznati pješice ili tramvajem. Oni koje zanima umjetnost i kultura mogu u neposrednoj blizini glavnog Jelačićevog trga posjetiti muzeje, galerije, kazališta, knjižnice, koncerte, operne predstave ili jazz-klub BP. Arhitektonske dragocjenosti znanosti su stara sveučilišna knjižnica (secesija) – danas Državni arhiv – i nova Nacionalna i sveučilišna knjižnica otvorena 24 sata.  Planinari i skijaši mogu se odvesti tramvajem do podnožja Medvednice, a za šetače i ljubitelje lijepih vidika nude se Gornji grad sa slikovitim ulicama i pogledom  na Donji grad ili pak  staze za šetnju i jogging uz rijeku Savu, koja dijeli Zagreb 19. stoljeća i nove dijelove grada.

Osnovano 1699. godine Sveučilište u Zagrebu  s otprilike 60.000 studenata jedno je od najvećih sveučilišta južne Europe. Centar za europsko obrazovanje nalazi se u središtu grada. Raspodijeljen je na dvije lokacije: Učiteljski fakultet (ured, knjižnica, medijski centar, uprava) i Međunarodni centar Sveučilišta u Zagrebu (ured, predavaonice).

Foto: Fotogalerija ZAGREB

U srcu Münstera

Münster je grad s tradicijom i šarmom: 1993. proslavio je 1200 godina postojanja, a 1998. godine  350. godišnjicu potpisivanja Vestfalijskog mira. Münster je glavni grad provincije Vestfalije i sjedište brojnih institucija. 1773. osnovano je prvo sveučilište u Vestfaliji; danas se Sveučilište Münster sa svojih 55.000 studenata ubraja među najveća sveučilišta u Njemačkoj.

Foto: Presseamt Münster

 

Münster

Münster je grad biciklista. Dnevno se biciklom vozi više od 100.000 stanovnika grada i turista. Gradom teče mala rijeka Aa s pitoresknom promenadom, a u središtu grada nalazi se i jezero Aa napravljeno1928. Slikom grada dominiraju povijesni stari grad, katedrala i gradski dvorac, ali i prepoznatljive moderne građevine. Ljubitelji  kulture i umjetnosti mogu posjetiti razne muzeje, među kojima i najveću zbirku Picassovih grafika na svijetu ili pak kompleks „Kreativkai“ u luci, gdje se nalaze Kazalište Wolfgang Borchert, Hot Jazz Club i raznolika gastronomska i klupska scena.

Njemački ured Centra za europsko obrazovanje nalazi se u samom središtu grada, u blizini katedrale, u zgradi Instituta za odgojne znanosti. Za nastavu i znanstveni rad ovdje stoje na raspolaganju predavaonice, medijski centar i bogata knjižnica.

Foto: Presseamt Münster