Trenutno ste na: Studijski programi > Menadžment i savjetovanje za europsko obrazovanje MA > Dobrodošli na magistarski studij
1/19/2020 1:30 pm

Jednogodišnji međunarodni diplomski studij „Menadžment i savjetovanje za europsko obrazovanje“ (MA) 2012./2013.

Zahvaljujemo Vam na zanimanju za našu djelatnost. Sljedećim informacijama pokušat ćemo Vam dati osnovni uvid u sadržaje i organizaciju jednogodišnjeg međunarodnog diplomskog studija Menadžment i savjetovanje za europsko obrazovanje (MA) koji se provodi pri Centru za europsko obrazovanje  na Sveučilištu u Zagrebu i Sveučilištu u Münsteru.

Dodatne informacije potražite preko natuknica u daljnjem tekstu ili preko poveznica uz lijevi rub stranice.

S veseljem očekujemo Vašu prijavu na natječaj za upis u studij.

Voditelji Centra za europsko obrazovanje
Prof. dr. sc. Siegfried Gehrmann
Prof. dr. sc. Marianne Krüger-Potratz


Koji su razlozi pokretanja međunarodnog diplomskog studija za reformske procese u europskim obrazovanim sustavima?
Europski su se obrazovni sustavi s obzirom na procese globalizacije i europske integracije našli u situaciji dalekosežnih i dubokih promjena koje se odnose kako na školstvo i visoko školstvo tako i na ponuđače stručnog usavršavanja na lokalnoj razini i pri poduzećima. Radi se o procesima koji nadilaze granice pojedinih zemalja i koji zahtijevaju transnacionalna rješenja te specifična znanja i kompetencije kako bi se moglo odgovori na sadržajne i strukturalne izazove povezane sa spomenutim promjenama. Cilj studija Menadžment i savjetovanje za europsko obrazovanje je posredovanje upravo tih znanja i kompetencija.

Kao budući obrazovni savjetnik/ca i obrazovni menadžer/ica za reformske procese u obrazovanju:

 • steći ćete opsežan uvid u aktualni razvoj europskih obrazovnih politika i obrazovnih reformi kao i u pitanja upravljanja raznolikošću i međunarodnim projektima;
 • steći ćete kompetencije koje će Vam omogućiti da inicirate europski orijentirane reforme u nacionalnim obrazovnim sustavima;
 • stekavši znanje o razvojnim tijekovima u Europi bit ćete osposobljeni da savjetodavnim, menadžerskim, nastavnim i projektnim radom trajno pratite i sudjelujete u vođenju reformskih procesa u Vašoj sredini;
 • bit ćete osposobljeni za savjetovanje obrazovnih ustanova u školskom i visokoškolskom sustavu kao i ponuđača programa stručnog usavršavanja na lokalnoj razini i u sklopu poduzeća glede sadržajnih i strukturalnih pitanja.

Adresati
studija su kvalificirani/e diplomandi/ce sveučilišnih studija kao i druge zainteresirane osobe koje su profesionalno već uključene u procese odlučivanja u obrazovanju i koje žele steći dodatnu kvalifikaciju u području upravljanja obrazovanjem i savjetovanja u sklopu obrazovnih reformi u međunarodnoj perspektivi. Iz obzira prema obje skupine adresata studij je organiziran na način da se izmjenjuju faze izravne nastave, vezane uz mjesto izvođenja, s fazama e-učenja. Takva organizacija studija omogućuje studiranje i zaposlenima, ukoliko su u mogućnosti svakodnevno prisustvovati nastavi u jednomjesečnim fazama izravne nastave u akademskoj godini 2012./2013. 

Studij se provodi na njemačkom i engleskom jeziku te je stoga za upis neophodno vrlo dobro vladanje i jednim i drugim jezikom studija.

Posebna obilježja studija:

 • Studij se međunarodno raspisuje i namijenjen je međunarodnoj publici. Međunarodno je akreditiran i po završetku se stječe međunarodna diploma (združeni studij / joint degree) Sveučilišta u Zagrebu i Sveučilišta Münster koja omogućuje upis na poslijediplomski doktorski studij.
 • Studij (vidi plan modula) povezuje znanstvenu izobrazbu na visokoj međunarodnoj razini s praktičnim kompetencijama usmjerenima na rješavanje problema.
 • Nastava, integrirane radionice i praksa u organizacijama s međunarodnom djelatnošću koncipirane su na takav način da daju europski pogled na nacionalne, regionalne i lokalne reforme u obrazovanju.
 • Studij je razvijen na osnovu suradnje sveučilišta, poduzeća i obrazovnih političara koji sudjeluju u mreži suradnje Centra za europsko obrazovanje. Nastavnici su s različitih europskih sveučilišta.
 • Studij je podijeljen na 3 dijela koje obuhvaćaju 12 mjesci studiranja, a protežu se kroz vremenski period u ukupnom trajanju od 18 mjeseci. Prva dva dijela studija sadrže po jednu jednomjesečnu prezencijsku faza studiranja tj. zahtijevaju prisutnost studenata na lokacijama Centra za europsko obrazovanje odnosno na nastavi koja se odvija na Sveučilištu u Zagrebu, Učiteljski fakultet (Hrvatska) u listopadu 2012. i na Sveučilištu Münster, Institut za odgojne znanosti (Njemačka) u svibnju 2013. Između tih dviju faza studij je organiziran u obliku e-učenja i nije vezan uz određenu lokaciju. Treći dio studija, nakon prezencijske faze na Sveučilištu Münster, također nije vezan uz određenu lokaciju, a služi završavanju ispitnih zadataka te pripremi i izradi diplomskog rada.
 • U tijeku jednomjesečnih prezencijskih faza studija održavaju se predavanja gostiju i rasprave sa stručnjacima iz područja gospodarstva, politike i obrazovne uprave kako bi se polaznicima/cama studija pružio uvid u moguća područja djelovanja obrazovnih savjetnika i obrazovnih menadžera.
 • Za zainteresirane studente/ice postoji mogućnost studiranja pojedinačnih modula (moduli 1, 2, 4 i 5) za koje mogu dobiti certifikat. I u ovom slučaju obvezno je sudjelovanje u fazama izravne nastave, u listopadu 2012. za module 1 i 2, a u svibnju 2013. za module 4 i 5. Za ovakav oblik studiranja broj polaznika je ograničen, te je potrebna posebna prijava. 
 • Praksa se obavlja izvan faza izravne nastave, a može se provesti u obrazovnim ili kulturnim ustanovama čija je djelatnost europskog i međunarodnog karaktera ili u poduzećima s međunarodnim profilom.